úterý 22. září 2009

Přechod pro chodce- lakmusový papírek slušnosti


    Cestou do školy přecházím několik přechodů pro chodce. Některé jsou obslouženy semaforem, jiné pouze namalovanou  zebrou na vozovce a značkou, která upozorňuje řidiče, že zde je místo pro přecházení pěších. Přechody pro chodce jsou lakmusovým papírkem našeho chování. Svítí- li zelený panáček a řidič je zastaven červenou stopkou na semaforu, vše funguje, jak má, řidič zastaví, chodci přejdou. Běda, když semafor na vozovce chybí.
    Když byly děti malé a vodil jsem je do školky ještě za ruku, hráli jsme hru na pitomce. Počítali jsme, kolika řidičům jsme naprosto lhostejní, kolik řidičů nezastaví, před přechodem nepřibrzdí.Kolika řidičům je zákon lhostejný a ohleduplnost ještě více. Skóre bylo většinou hodně mrzuté průměrně tak 10- 12   bezohledných pitomců k jednomu řidiči slušnému. Bohužel musím konstatovat, že skóre se časem nemění. Možná právě proto, že  již nedržím za ruku malé děti, napočítal jsem dnes  ráno 15 řidičů, kterým jsem byl na označeném přechodu pro chodce naprosto lhostejný. Nezastavil nikdo, přešel jsem v momentě, kdy proud aut byl na předchozím přechodu zadržen semaforem, takto vzniklé skuliny jsem mohl využít, teď teprve, když represe červeného světla řidiče zastavila, mohl jsem přejít.
 
Zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých
zákonů  v § 5 řidičům říká:


Řidič je povinen
 
  • dbát zvýšené opatrnosti zejména vůči dětem
  • umožnit chodci, který je na přechodu pro chodce nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky; proto se musí řidič takového vozidla přibližovat k přechodu pro chodce takovou rychlostí, aby mohl zastavit vozidlo před přechodem pro chodce, a pokud je to nutné, je povinen před přechodem pro chodce zastavit vozidlo.
    K čemu jsou nám zákony, když nectíme elementární pravidla slušnosti.Stačí přejet hranice směrem západním, abychom si uvědomili, že se věci mohou dít i jinak. Slušnost zde není důsledkem výhrůžně svítící červené barvy na semaforu, slušnost se zde ctí jako něco naprosto přirozeného. O prázdninách jsem projížděl Německem a Rakouskem, až na malé výjimky nemělo smysl hru na pitomce hrát, jelikož zastavilo každé přijíždějící auto. Asi jsou němečtí a rakouští řidiči jinak vychovaní. Zřejmě se tito řidiči řídí zdravým rozumem, který upřednostňuje ohleduplnost před nabubřelým ignorantsvím. Až naši řidiči dostanou lepší formu, dám vědět. Do té doby budu hrát na přechodech společenskou hru na pitomce, hru s trpělivým čekáním na naši společenskou prohru.

4 komentáře:

  1. O řidičích, co ignorují přechody, si myslím svoje. Ale "místo pro přecházení" je jeden velký prů**r, když se dá tak pouštím (Americká), ale pokud neni značka ani zebra a řidič jede 50 tak kolikrát ani není vidět :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Hovořím pouze o označených přechodech.

    OdpovědětVymazat
  3. Vzhledem k tomu, že se ani čeští chodci nechovají ukázněně, nevím, zda je zde o čem polemizovat...Asi jste se nenarodil ve správné zemi. Tady jsou zákony proto, abychom si na ně pěkně zanadávali a vesele je porušovali a aby nám dělaly ostudu v mezinárodní politice. Každý Čech se strážci zákona hraje hru - "chyť mě, když to dokážeš". A oni to zpravidla nedokáží, protože hrají hru "chytrej ulejvák, dobrej ulejvák".

    OdpovědětVymazat
  4. Antoníne, je třeba se na to podívat i z pohledu řidiče - chodec musí projevit záměr přecházet a kdybychom hráli hru na pitomce my řidiči, tak to skóre bude vypadat podobně. Kolik důchodců se zastaví u přechodu a začne rozebírat, co je zrovna bolí, aniž by přecházet chtěli? Kolik chodců se vrhne do silnice bez ohledu na zdravý rozum a pud sebezáchovy, jen s přesvědčením že mají přednost a fyzikální zákony se tomu přizpůsobí? Nebuď tak plamenný, ohoří ti vlasy.

    OdpovědětVymazat