úterý 2. března 2010

Roald Dahl- Můj strýček Oswald


Kniha byla po vydání v r.  1979 rychle úspěšná, Oswald je smilník a milý darebák, který se chopí příležitosti a začne podnikat. Náhodou se přichomýtne na jedné párty v Anglii k vyprávění majora Grouta, které mu navždy změní život. Major vypráví o zázračných účincích prášku vyráběného ze súdánského brouka puchýřníka- cantharidin sudanii. Prášek funguje jako afrodisiakum a jeho účinky na povzbuzení lidské sexuality jsou nevídané.
Oswald uchopí nápad za pačesy a jelikož miluje ženy, víno a lidskou sexualitu vůbec, odjíždí do Súdánu a kupuje nevídané množství prášku, jehož účinky na sobě s vynikajícím výsledkem vyzkouší.ědomí vyšších vrstev, jde to překvapivě lehce a rychle. Oswald se vrátí do Francie a snaží se uvést účinky prášku v obecné povědomí vyšších vrstev, jde to překvapivě lehce a rychle. Ale Oswaldovi to nestačí. Chce si vydělat rovnou milion liber, aby si zbytek života mohl užívat luxusu, a tak – zpět v rodné Anglii – zkombinuje svůj „vynález“ s objevem svého profesora Woresleye, který dokáže uchovávat lidské sperma. Najme oslňující aneodolatelnou Yasmin Howcomely, která se stává návnadou pro vybrané kvalitní samce a odběratelkou, zlodějkou jejich spermatu.  Do archivu spermabanky přibývají postupně takřka všechny evropské korunované hlavy- král Albert Belgie, král Boris- Bulharsko, král Christian Dánsko, král Alexandr- Řecko, král Viktor Emanuel- Itálie, král Haakon- Norsko, král Ferdinand- Rumunsko, král Alfonso- Španělsko, král Gustav- Švédsko, král Petr- Jugoslávie, ale také Albert Einstein, Sigmund Freud, James Joyce, Rudyard Kipling, Claude Monet, Giacomo Puccini, Sergej Rachmaninov či George Bernard Shaw. Každý se miluje jinak a každý je různě zneužit- využit. Prodej kvalitního spermatu dámám za tučný peníz ovšem Oswaldovi nevydělá. Když už jsou " realizovány" všechny odběry, je Oswald podveden a profesor Woresley s Yasmin bere roha, Oswaldovi zbývají oči pro pláč a drobný vzorek ejakulátu s mrtvými spermiemi.

"Pokud máte o něco zájem, ať už je to cokoli, je třeba do toho jít naplno. Popadnout to oběma rukama, sevřít, oblíbit si to a především si to vášnivě zamilovat. Ne vlažně. Ani ne vřele. Jedině vášnivě, žhoucí vášní."

"Co byste s nimi dělal?"  
"Prodal, samozřejmě."
"Komu?"
"Ženám, velmi bohatým ženám, které by chtěly mít dítě s nějakým z největších géniů všech dob."
"Počkejte chvíli , Corneille. Ženy, ať bohaté či chudé, se přece nenechají inseminovat semenem někoho cizího, kdo už je dlouho po smrti, j en proto, že to byl génius."
"To si myslíte vy. Poslyšte, můžete zajít na jakýkoli koncert Beethovenaa zaručuji vám, že tam najdete půltuctu žen, které by daly snad cokoli za to, aby měly dítě s tímto velikánem."

Jakkoli to mohlo být na počátku 70. let minulého století lehce dráždivé humorné téma, je dnes otázka, do jaké míry je tato literární nadsázka dnes již v určitých konturách běžně realizovanou praxí. Doba, kdy si dámy  budou ve specializovaných institutech vybírat kvalitní sperma dle vybraných parametrů se blíží...nebo ne? 

oficiální stránky autora
o autorovi

Žádné komentáře:

Okomentovat