čtvrtek 18. března 2010

Filmový festival Jeden svet
Navštívil jsem dva filmy, Tibet zpívá proto, že se o Tibet a věci s ním spojené zajímám již delší dobu, ale také jsem si myslel, že bude bavit i Markétku, která chodí do sboru. Kromě toho, že jsme měli lístek do jedenácté řady a v divadélku Jonáš je řad pouze 10, se nic extra nedělo, jen zpočátku před projekcí byl trochu zmatek a během projekce více než trochu nedýchatelno. Na mysl se mi vkrádaly verše: " ..dokud se zpívá, ještě se neumřelo." A asi tak je to s tím Tibetem také, čínský pop je úděsný, z tlampačů se linoucí zpěvy o velkém MAovi a Matce Číně musí Tibeťanům drásat nervy. Myslím si, že co se písní týká jsme na tom ale dosti podobně, naše lidové písničky se krčí někde v koutku a jsou válcovány hudebním megaprůmyslem. Rozdíl je v tom, že nikdo u nás zpívat lidové písničky nezakazuje.

Tibet zpívá                        

Tibet in Song
Ngawang Choephel / USA / 2009 / 82 min.
V létě roku 1995 se tibetský muzikolog Ngawang Choephel vydal do své vlasti, odkud jako dítě utekl s matkou do Indie. Vyzbrojen malou kamerou se pokusil zdokumentovat, v jaké míře se Tibeťanům v okupované zemi daří uchovávat si svou bohatou hudební tradici. S hrůzou zjišťuje, že ve Lhase zní z každého obchodu, baru nebo pouličního tlampače čínská pop-music a že většina mladých Tibeťanů jí dává přednost před tradičními tibetskými písněmi. Ty se mu podaří zaslechnout až na venkově. Během zaznamenávání lidových písní je ale zatčen, obviněn ze špionáže a odsouzen k osmnácti letům vězení. V práci na svém strhujícím a velmi osobním dokumentu plném unikátních archivních i současných záběrů z okupovaného Tibetu pokračuje Choephel po šesti a půl letech, kdy je po tlaku mezinárodních kampaní i americké vlády konečně propuštěn. Emocemi nabitý snímek zaznamenává i nepokoje ve Lhase z března 2008 a jejich brutální potlačení či výpovědi mladých Tibeťanek o mučení v čínských věznicích. Naplno odkrývá skutečnou podobu čínské okupační politiky v Tibetu. Na loňském festivalu v Sundance získal film Cenu poroty v kategorii dokumentů.

filmový trailer 



Na druhý film jsem šel, protože jsem byl zvědavý na vítěze a protože jsem v soutěži na facebooku vyhrál jeden lístek, měl jsem dnes odpoledne učiněné filmové hody.

Nepřátelé národa

Enemies of the People
Rob Lemkin, Thet Sambath / UK, Cambodia / 2009 / 94 min.
Už více než deset let tráví kambodž­ský novinář Thet Sambath volné víkendy prací na svém projektu v odlehlých vesnických provinciích. Výsledkem jeho mravenčí práce jsou desítky rozhovorů s lidmi, kteří se přímo podíleli na vraždění za vlády Rudých Khmerů. Jak a hlavně proč zde bylo během tak krátké doby brutálně pozabíjeno přes dva miliony lidí? Odpověď na tuto otázku se Thet Sambath snaží získat nejen od bývalých řadových vojáků slepě vykonávajících rozkazy svých nadřízených, ale hlavně od Nuona Chea, pravé ruky samotného Pol Pota. Roky trvalo, než se mu podařilo získat důvěru tohoto starého muže, který i dnes odmítá osobní odpovědnost za spáchané zločiny. K získání Cheovy důvěry přispěl i fakt, že mu Sambath zamlčel osud svého otce a bratra, které zabili Rudí Khmerové. Vedle výpovědí popisujících s mrazivou věcností detaily brutálního vraždění kambodžských civilistů se ve filmu, jež ve spolupráci s novinářem natočil britský dokumentarista Rob Lemkin, seznámíme i s řadou unikátních archivních záběrů a zajímavými informacemi o jednom z nejkrvavějších režimů v historii.

trailer filmu

Žádné komentáře:

Okomentovat