středa 15. září 2010

Zeman Miloš: Zpověď bývalého prognostika

  • Krátce předtím jsem napsal do našeho fakultního časopisu Ekonom článek, v němž jsem tvrdil, že komunismus je vlastně druhem fašismu a že mezi oběma systémy neexistují  pro jejich totalitní charakter podstatné rozdíly.
  • ...dějiny přece měly mnoho křižovatek, které se mohly vydat výrazně odlišným směrem. Například hlasování v americkém Kongresu o státním jazyku svého času málem skončilo ve prospěch němčiny, protože tehdy byli američtí osadníci obzvláště anglofobní a německých kolonistů tam bylo poměrně hodně.
  • Václav Klaus:....Jakmile byl vystaven pokušení aplikovat svoji teorii v praxi, tak se podle mě dopustil dvou základních chyb. Za prvé považoval tuto teorii za jedinou přijatelnou ekonomickou teorii, což není pravda, a za druhé považoval ekonomické myšlení za jediný, nebo hlavní nástroj přístupu ke společenským problémům, což vede ke známému podceňování sociálních nebo ekologických aspektů.
  • ...Čili myslím si, že je to člověk dvojí redukce. Za prvé redukce ekonomické teorie na monetarismus a za druhé života na uvažování v kategoriích nákladů a výnosů. A obojí redukce mi připadá zejména pro politika nebezpečná.
  • ..vládu idiotů, jak bych charakterizoval komunistický režim, začínáme pomalu nahrazovat vládou lumpů. To znamená vládou lidí, kteří buď netečně přihlížejí k rozkrádání národního majetku, nebo dokonce z důvoduposílení svých osobních kont se na tomto rozkrádání aktivně účastní.
  • přírodní bohatství plundrujeme jako komunisté
  • Ke kterému období dějin byste jako znalec historie přirovnal dnešek?
...Proto bych daleko spíše než s Bílou horou srovnal tuto situaci s jakýmsi obdobím Divokého Západu. Jsou ostatně lidé, kteří říkají, že musíme projít obdobím Divokého Východu. A já tomu prostě nevěřím. Pokládám to za pohodlné a odmítám teoriiže každý velký majetek musí nutně pocházet ze zločinu. Vidím jako jedinou, dlouhodobě schůdnou cestou k bohatství právě to bohatství, které je vytvořeno prací. To nemusí být nutně práce fyzická, to může být práce duševní, ale musí to být práce.

  • Nadávejme na sebe, nadávejme na svoji vlastní zbabělost, na to, v kolika našich městech a vesnicích v příhraničí visí cedule Zimmer frei, aniž by se pronajímatel obtěžoval českým překladem. Nadávejme na české prostitutky, které lezou německým řidičům do kabin kamiónů, ale nenadávejme na tyto řidiče, kteří pouze využívají příležitosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat