středa 25. ledna 2012

Laurent Binet- HHhH


Argo 2010

Je květen 1942 a výsadkáři Jozef Gabčík a Jan Kubiš se připravují na cíl operace Antropoid: zabít Reinharda Heydricha, zastupujícího říšského protektora Protektorátu Čechy a Morava, "pražského kata" a "blonďatou bestii". Druhého nejvyššího muže v hierarchii SS provází šeptem pronášená tajemná zkratka HHhH: Himmlers Hirn heißt Heydrich - Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich. Ne nadarmo - Heydrich totiž patří k hlavním organizátorům židovského holocaustu neboli Endlösungu... Strhující prvotina francouzského spisovatele Laurenta Bineta, který dlouho pobýval na Slovensku a v Česku, sbíral zde materiál ke svému románu, který vydal v nakladatelství Grasset a brzy za něj získal Goncourtovu cenu.
barvitě vykresluje okolnosti "nejodvážnějšího protinacistického činu v dějinách druhé světové války" a novátorsky v něm zkoumá vztah mezi realitou a fikcí.   

Velmi čtivě napsaná kniha, v dynamicky kratičkých kapitolách se střídá faktografie, kritické postřehy, autorské reminiscence a komentáře. Při srovnání s dalšími knihami, které se zabývají tématem heydrichiády není kniha nijak faktograficky objevná, ale je zajímavá především moderní metodou napsání a pohledem na historickou situaci, která je komentována pohledem mladého Francouze. V samotném příběhu mě znovu fascinuje hra Čechů proti Čechům, při níž se neomylně náš národ v kritických situacích sráží ke dnu. Tak znovu naprosto trapně vyznívá příběh Karla Čurdy, který dobrovolně prodá vlastní kamarády za Jidášův groš a gestapu prozradí i to, co nemusí- existence vysílačky Libuše, trapně směšně působí iniciativa pražských hasičů, kteří zbaví bránící se parašutisty žebříku, s nímž vzdorují dalšímu českému nápadu, totiž vyplavení katakomb, hasič bude po skončení zákroku odměněn, po válce potrestán. V kapitole 150 Binet trefně komentuje vztah historie ke všem těm "historicky zapomenutým", kteří se nedostanou do učebnic dějepisu, bez jejichž pomoci by ani k žádnému atentátu nedošlo.

Četné odkazy k románovým zpracováním tématu:
Burgess. A.: Sedm mužů za úsvitu
Chacko, David.: Like a Man
Harris, Robert.: Otčina
Výpisky z knihy

Recenze knihy:
Tribun bloguje   Jovanka Šotolová

" Říkám, že vymýšlet si postavy, abychom pochopili historická fakta, je jako falšovat svědectví. Nebo spíš, jak říká můj nevlastní bratr, se kterým tohle všechno probírám, rozsévat na místě činu další a další usvědčující důkazy."



            



Žádné komentáře:

Okomentovat